Provinciale responsverschillen in het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker: inzichten uit gemeentelijke socio-demografische en gezondheidsgerelateerde kenmerken

T.N. TRAN, G. VAN HAL, M. PEETERS, S. JIDKOVA, S. HOECK

DOI: 10.47671/TVG.77.21.144

Inleiding

Vlaanderen telde in 2017 4.954 diagnoses van dikkedarmkanker (DDK) en 1.617 overlijdens door de ziekte (1). Georganiseerde, vroegtijdige DDK-opsporing blijkt doeltreffend. De relatieve vijfjaarsoverleving voor DDK stadium I bedraagt 94,7% en voor stadium IV slechts 16,2% (Vlaanderen, 2000-2018) (1). De enige door de Europese Commissie geadviseerde DDK-screening is een georganiseerd screeningsprogramma vanwege de toegankelijkheid en de kwaliteitscontrole (2, 3). Het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker (BVO DDK) startte eind 2013 en wordt uitgevoerd door het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Het BVO DDK biedt elke 2 jaar een gratis fecaal immunochemische test (FIT) per post en breidde de doelgroep gradueel uit van 56- tot en met 74-jarigen in 2013 tot 50- tot en met 74-jarigen in 2020. Personen met een stoelgangtest in de afgelopen 2 jaar, een virtuele coloscopie in de afgelopen 4 jaar, een volledige coloscopie in de afgelopen 10 jaar of een diagnose van DDK in de afgelopen 10 jaar worden tijdelijk uitgesloten voor het bevolkingsonderzoek en personen met een colectomie definitief.

Read the full article in TVGG.

Provinciale responsverschillen in het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker: inzichten uit gemeentelijke socio-demografische en gezondheidsgerelateerde kenmerken